Nu har vi gått in i vintertid – men ännu är det höst. Dagarna blir kortare och vi håller på att gå in i mörkare tider. Funderar du på karriärbyte är det just nu en mycket bra tidpunkt att faktiskt se sig om efter nya utmaningar!

Hösten och vintern brukar vara en bra tid för arbetsgivare.  Det är nämligen då medarbetarna tenderar att ha färre distraktioner än under den ljusa delen av året på våren eller sommaren.

Varför kan det vara bra tid att byta karriär eller jobb just nu?
För att förklara det måste vi först förklara företagens årscykel.
I början av året planerar många företag sitt år. Det leder ofta till ökad sysselsättning, i syfte att stödja nya idéer och projekt samt att ersätta medarbetare som har slutat under julen.

Under andra kvartalet tenderar nyanställningar att sakta ner och arbetsgivare väntar på att se vad som händer härnäst.

I början av sommaren annonseras många nyanställningar ut för rekryteringsstart i början av hösten. Under själva sommaren hyr man oftast inte in så mycket personal, eftersom många anställda och arbetsgivare tar sin semester då. Däremot är det tvärtom en högsäsong för säsongarbetare inom exempelvis turism.

Under hösten brukar arbetsgivarna få en uppfattning om vad de uppnått hittills och vad de fortfarande skulle vilja uppnå innan året är över. Därför är det under oktober och November många arbetsgivare som fokuserar på att hyra in eller anställa ny personal, särskilt om de har en budget kvar för året.

Dra nytta av säsongsmässig efterfrågan
Säsongsarbeten är mest efterfrågade under sommar- och vintermånaderna, men för att landa ett jobb före julhelgen är det dags att nu skicka iväg din ansökan.

Många butiker behöver extra hjälp för kommande försäljning under exempelvis julsäsongen. Branscher som tillverkning, distribution och turism,  tenderar också att uppleva en stigande efterfrågan i julens ledning.

Så varför inte se dig om efter ny karriär just nu…
Därför är just hösten en bra tid att skicka iväg en ansökan eller att ta kontakt med rekryteringsbyråer.

Dessutom är det många företag som under hösten anordnar en rad sociala evenemang under vintermånaderna, särskilt närmare jul såsom julfester och firande av resultat, eller i början av året då många har kick-off eller planeringskonferenser. Det innebär att du kommer kunna lära känna din nya organisation och kollegor snabbare om du börjar i december, januari.

Så vill du avsluta året 2017 eller starta 2018 på en ny arbetsplats och i en ny karriär  – då är det dags att skicka iväg din ansökan idag.

Lycka till!

Team Made for Sales