Även om intervjuer ansikte-mot-ansikte fortfarande är den vanligaste metoden då man söker jobb så har vi nu sett att trenden Skype-intervjuer blir allt vanligare.

Både innehållet i en sådan intervju och mycket av de vanliga förberedelserna du brukar göra, kommer att vara likartade. Men det finns några speciella saker du bör tänka på och förbereda dig inför när du gör en Skype-intervju. Här bjuder vi på några heta råd!

Förbered intervjuplats
Börja med att ställa i ordning platsen där du håller din Skype-intervju. Testa att koppla upp dig, din dator, skärm. Titta sedan noggrant efter hur du och din bakgrund ser ut.

Bakgrund: Ordna så bakgrunden är ganska ren från för mycket prylar och allt för personliga föremål. Undvik gärna också att ha speglar och fönster bakom dig utan ha gärna istället en trevlig vägg.

Ljuset: Se till att ljuset är lagom inställt så att du inte blir för bländad. För lite ljus skapar skuggor i ansiktet så ha gärna flera ljuskällor som gör att man kan se ditt ansikte klart och tydligt utan för mycket skuggor.

Ljud: Tänk på att sitta ostört och utan för mycket bakgrundsljud. Du ska helst också sitta själv i rummet.

 
Tänk på att klä dig skärm anpassat
Även om det är störst sannolikhet att du bara kommer att synas från midjan och upp i skärmen på en Skype-intervju, kan det faktiskt vara så att det händer något oväntat – såsom exempelvis att du plötsligt behöver gå ifrån och öppna dörren. Därför är det viktigt att du tänker på att klä dig inför din intervju, både på över- och underkroppen. Och undvik också småmönstrade kläder då detta kan bli störande på skärmen.

Faktum är att en smart och lämplig klädsel för en intervju, påverkar inte bara din inställning, utan hjälper dig också att göra en bättre insats.

Var säker på att teknologin fungerar
Det kan verka självklart, men se i god tid till att du har nedladdat Skype, eller det program ni ska göra intervjun genom. Kolla också att din bärbara kamera fungerar. Lämna således inte detta till sista minuten.

Om du inte är en vanlig Skype-användare, se till att du vet hur du använder programmet – för du helst inte oroa dig och tänka på tekniken då intervjun är igång. Välj i god tid innan också om du vill använda hörlurar och en mikrofon. Fördelen med att välja dessa är att de ger bättre ljud. Ska du ha headset rekommenderas att du inte har en som har en båge över huvudet, det kan störa intrycket av hur du ser ut.

Öva innan
En bra idé är att öva din Skype-intervju med en vän före intervjun. Det du då ska öva på är var du ska titta in i skärmen, hitta kameran och så kan ni se hur du ser ut i kameran och dubbelkolla om din bakgrund inte är alltför distraherande. Din kollega eller vän kan titta på ditt kroppsspråk och ge dig feedback på det.
Om du inte är en vanlig Skype-användare kan du också se till att du känner dig lite mer hemma med den berörda tekniken.

Lycka till med din Skype-intervju!