Sociala medier är en av de mest kraftfulla verktyg som du kan engagera dig i då du söker efter drömjobbet. Trenden går stadigt uppåt för rekryterare som söker efter kandidater via dessa plattformar. Därför är det viktigt att du regelbundet börjar uppdatera dina sociala mediekonton och se till att informationen är relevant, aktuell och attraktiv för de positioner du söker just nu!

1 För det första

Vi som rekryterar gör research på kandidater. Därför är det bra om du som kandidat ser över dina konton. LinkedIn är självklart en intressant plattform, men Twitter, Facebook, bloggar och andra kanaler kan du också använda strategiskt. Exempelvis kan du aktivt visa upp det arbete och resultat du eller ditt team åstadkommit via dina plattformar. Genom att visa upp din potential och vad som skiljer dig ur mängden, genom bild och text, kan du förbättra oddsen att landa ditt drömjobb.

2 LinkedIn

87% av rekryterare använder Linkedin för att hitta kandidater, jämfört med 55% på Facebook och 47% på Twitter *. Precis som att du aldrig skulle få för dig att skicka iväg ett ofullständigt CV bör du också tänka att din profil på LinkedIn också ska vara fullständig och framförallt sammanhängande. Se till att:

– Ha med din utbildningshistorik

– Ha med relevanta uppdrag och skriv gärna med vad du åstadkommit för resultat – om de är bra vill säga.

– Ha synliga kontaktuppgifter – för att öka chansen att bli kontaktad.

– Har du en egen webbsida – glöm då inte att skriva in adressen här.

– Se till att ha professionell bild på dig, som kan representera dig i ett jobbsammanhang – således undvik semesterbilder eller exempelvis bilder där du konsumerar alkohol, röker mm.-Därtill kan du också se över dina kontakter och anslut de personer du tror du kan använda för att utveckla din karriär snarare än att öka den slumpmässigt.

* Jobvite Nations rekryterarundersökning 2015

3 Facebook

Facebook kan spela en stor roll när du ska säkra ditt drömjobb. Via din Facebook-sida kommer vi som rekryterar och gör research få en känsla för vem du är som person. Och många kandidater har blivit diskvalificerade från sin drömposition på grund av ansvarslösa bilder. Därför bör du tänka på att:-

– Städa din Facebooksida och se över dina Twitterkommentarer.

– Vill du kan du reglera din säkerhetsinställning som tillåter att relevant information syns för de som ej är registrerade som ”vänner”. Men tänk på att om du har en helt dold profil kan det signalera att du har något att dölja.

4 Twitter

Din Twitter-profil är så mycket mer än bara fåniga uppdateringar från dina favoritkändisar. Det är ett enormt nätverksverktyg. Ditt Twitterkonto kan i sin tur också hjälpa dig att bygga relationer med människor digitalt, som i framtiden kan manifesteras i fysiska möten och förhoppningsvis erbjuda jobb. Många kandidater kommer på intervju pga rekommendation, Så att bilda relationer med människor är en av de viktigaste sätt på vilka du ska använda dina sociala medieplattformar.

– Ha synliga kontaktuppgifter så du ökar chansen för att också kunna bli kontaktad.

– Ha gärna med adress till din webbsida – om du har en.

– ReTweeta intressanta artiklar och engagera dig också aktivt med anda Twitter-användare som är relevanta för det jobb du söker.

– Anteckna populära hashtags för dina individuella arbetsområdet och sök efter dem dagligen. Till exempel, #SäljJobb, #RetailJobb vilket kan länka dig till nya platser och nya möjligheter.

– Samarbeta med dina sociala profiler/kontakter

 

Lycka till!!!