De flesta känner sig nog bekanta med begreppet time management. Med en dryg timmes tågresande varje dag känner jag själv att det är viktigt att vara medveten om vad man gör av sin tid, oavsett om det handlar om att se över sina sociala medier eller rensa mailkorgen. I det här inlägget tänker jag bjuda på mina bästa pendlartips som gör dig mer effektiv i ditt arbete.

1. Sätt upp en plan. Mitt morgontåg avgår 06.32 in till stan. Och hem åker jag alltid så jag är hemma till middagen. Sammanlagt sitter jag på pendeltåget fem timmar i veckan. Därför har jag, innan jag går från jobbet varje dag, börjat sätta upp ett rimligt mål för min resa. Det kan vara allt ifrån att dubbelkolla så alla dagens mail är besvarade eller att göra en to do-list för morgondagen.

2. Utnyttja förseningar. Jag ser alltid till att ha roliga arbetsuppgifter som inte har någon tydlig deadline som väntar på mig ifall jag skulle bli stillastående. Det kan vara väldigt frustrerande med förseningar men jag försöker då raskt blocka upp en uppgift som jag normalt inte hinner som jag dessutom tycker är kul. Exempel för mig är självstudier och trendspaning.

3. Var mottaglig för kontakt. Om någon sätter sig bredvid mig och ser kontaktsökande ut lägger jag alltid ner datorn och visar mig kontaktbar och mottaglig. Det är ett utmärkt sätt att utvidga sitt nätverk som pendlare och man kan alltid hitta ett sätt att byta tjänster på. När jag åker hem på fredagar tar jag aldrig upp datorn för det har visat sig vara en extra bra dag för kontaktskapande.

4. Visa respekt. Undvik telefonsamtal. Det upplevs väldigt oproffsigt när någon blottar hela sin privata eller för det delen jobbprofil för hela vagnen. Om du måste ta ett samtal så får du se till att inte störa dina medresenärer, de är trots allt potentiella kunder eller leverantörer av något som du verkligen behöver.

5. Var medveten. Sista tipset är det som jag tycket är viktigast och därmed det som du ska ta med dig om du bara vill följa ett av mina pendlartips. Många låter delar av dagen försvinna i ett märkligt brus vilket ofta leder till att man känner att dygnets timmar känns som minuter.

Se därför pendlingen som en superkraft som ger dig möjligheten att bli mer effektiv än andra. Och om du väljer att scrolla hela vägen i samtliga av dina sociala medier, så se till att uppskatta det. Tänkt att det här är din egentid som du förvaltar precis som du vill.

Följer du de här råden så är jag övertygad om att din pendling kommer gå som på räls?

Kristofer Blixt Rekryterande konsultchef