Jag heter Kristofer och jobbar som konsultchef här på Made For Sales. För att kunna hitta och leda de bästa kandidaterna inom sälj och för att hänga med kring de senaste trenderna inom sälj, så utbildar jag och mina kollegor oss kontinuerligt.

För en tid sedan när jag var på bröllopsresa i Sorrento passade jag på att damma av en riktig klassiker nämligen ”Adwanced selling strategies” av Brian Tracy. Jag passade även på att läsa den relativt nya ”Sälj” av Fredrik Eklund.

Dessa två sälj-experter bjuder båda på både stora och små tips och råd i hur man kan bli en stjärnsäljare. En betraktelse som fångat min uppmärksamhet är deras fascination för strumpornas avgörande betydelse i framgångsrikt säljarbete. Enligt Brian Tracy ska dina strumpor vara mörkare än dina byxor och enfärgade. ”De ska vara knälånga och sitta tätt över dina fötter och anklar. Dina skor ska alltid vara svarta, eller möjligtvis burgundy, men var då medveten om att det är ett risktagande”.  

Färgstarka Fredrik Eklund, som skrivit sin bok nästan tjugo år efter Brians bok, , hur ser då hans reflektioner ut – kring strumpor?

Fredrik börjar med att tala om att gjort ”spejsade” strumpor till mitt personliga varumärke. 
”Jag gillar att gå ut och leta efter sådana. Jag har ett skåp som är till hälften fyllt med tokiga strumpor. Jag har strumpor med flaggor, prickar och rosa dollartecken, men jag går ett steg längre. Jag blandar dem och bär udda strumpor. Jag sätter på en turkos strumpa på vänster fot och en rosa på höger. Varför? För att folk gillar det. De frågar om det och då kan jag svara: Kul inte sant? och le, och de glömmer mig aldrig strumporna hjälper mig med mitt sälj”

Kanske spelar strumporna roll beroende på vilken kultur du säljer i, Brians strumpor kanske gör succé i en traditionell corporate-kultur och Fredriks high-kick med spexiga strumpor kanske matchar en modernare och friare företagskultur? Jag tror säkert att strumpor kan ha en betydelse – men hur exakt det påverkar säljresultatet är dock svårt att veta. Därför undrar jag nu i vilka kläder du haft dina största framgångar? Kan vi hitta en ny trend? Reflektera gärna.

Personligen bär jag oftast kostym och slips för att det är något som jag känner mig mest bekväm i, och när det kommer till strumporna, ja de är fortfarande enfärgade precis som Brian, men kanske ska jag pröva något nytt.

Kristofer Blixt Rekryterande konsultchef Made for Sales