Har du kommit till en arbetsgivare eller rekryteringskonsult – då har du visat att du är rätt person för jobbet –  på pappret. Så nu handlar det om att fortsättningsvis övertyga dem om att du är rätt person för jobbet – personligen i intervjun! Så hur ska du förbereda dig för att göra bäst live-framträdande? Vi ger dig några tips.

För det första är det viktigt att komma ihåg att 90 procent av intervjun gör du innan du besöker rekryteraren eller arbetsgivaren. Det är nämligen innan du kan öva och förbereda dig för att svara genomtänkt på frågorna som komma skall.

Ett bra sätt att förbereda dig på är att tänka igenom hur du svarar på fråga ”Varför vill du ha det här jobbet?” och ”Varför det här företaget?”. Sitt hemma och tänk efter och var kritisk. ÄR det här rätt jobb för dig? Är det här rätt företag? Vad får dig att reagera och tända din gnista när du tänker på detta företag? Vad får dig att verkligen vilja komma just hit?

Hittar du ingen gnista – så är det också en bra lärdom. Då kan du fråga dig själ om du verkligen vill ha det här jobbet? Om du fortfarande vill det – får du tänka igenom ditt svar noga för då krävs det mer av dig i intervjusituationen. Det är nämligen svårare att övertyga om man inte känner gnistan, passionen eller kärleken till den nya tjänsten. Så vad ska du tänka på i intervjusituationen:

1 Var uppmärksam på din ton och din röst
Använd ett positivt språk och positiva synonymer – det får dig att uppfattas som en gladare och öppnar person. Försök gärna också att väva in dina styrkor i dina svar.

2 Tänk på ditt kroppsspråk
Tänk på att din mimik och kroppsspråk talar sitt tydliga språk och överensstämmer inte det med det du säger kommer du att uppfattas som mindre trovärdig. Så från och med nu är korslagda armar och ben förbjudet och samma gäller allvarliga miner genom hela intervjun. Öppna i stället upp armarna och tänk på att le mellan alla frågorna.

3 Ställ frågor
I slutet av intervjun kan frågan komma  ”Har du några frågor?” – har du inte det då kommer du inte verka alls intresserad av tjänsten. Förbered dig i stället innan på vilka frågor du ska ställa och ställ dem du känner passar. Så tänk på att du absolut inte behöver vänta till slutet! Ställ relevanta frågor som du verkligen vill ha svar på och som kan ge dig ett underlag till om du fortfarande vill ha tjänsten.

Lycka till!

Team Made for Sales