Vi hade säljträning igår med ett härligt gäng blivande fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedlings mäklarskola! Jag hade förmånen att agera sidekick till min kollega Lisen Olander och hon visade återigen vilken fantastiskt duktig säljtränare hon är!

Temat för dagen var ” Effektiv kundkommunikation” och upplägget var baserat på Pussel DISC där fyra färger (röd, gul, grön och blå) symboliserar olika personlighetsdrag. Pussel DISC är ett verktyg som går lätt att ta till sig och det är mycket användbart i alla situationer där man vill nå igenom med sitt budskap utan att personligheterna skall sätta några käppar i hjulet. En röd säljare som har en dominant personlighet behöver t ex tona ner sitt drivande sätt när hen träffar en grön kund som i sin tur vill bygga relation och gå lite långsammare fram. Eller om en gul säljare, som är öppen och social, men kanske inte alltid så faktabaserad, möter en blå kund som verkligen gillar fakta, så behöver den gula säljaren tänka på att vara påläst på fakta och vara väl förberedd för att uppfattas som trovärdig för en blå kund. Det finns ju många spännande situationer och krockar som kan uppstå mellan oss människor just på grund av våra olika personligheter.

För att bli riktigt vassa på effektiv kundkommunikation fick mäklarstudenterna självklart, i rollspel, träna på krockarna som kan uppstå mellan personlighetstyper och det gjorde dom på ett helt glimrande sätt! På bilden möter en röd säljare en grön kund och det slutade med avslut på plats samt det högsta arvode som mäklarbranschen någonsin skådat!