Nu för tiden är det lättare än någonsin att byta jobb och karriär. Men hur vet man att det är rätt tajming? Och hur tar man ett självsäkert kliv in i en ny bransch? Innan man tar det stora steget kan det vara värt att fundera över vissa saker.

Hur ofta kan jag byta jobb?
Innan du tar steget till att byta jobb kan det vara bra att känna till att det inte finns någon gyllene regel som säger när det är rätt tid för stora förändringar på jobbfronten, men det kan vara klokt att fråga sig själv om tajmingen är rätt. Dock kan man se enligt SCBs statistik att yngre oftare byter jobb än äldre och att män byter jobb i regel oftare än kvinnor.

Varför byta?
Vanliga anledningar till att man vill byta jobb kan exempelvis vara att jobbet känns meningslöst eller att man helt enkelt tappat passionen och inte längre gör ett bra jobb. Känner man sig dessutom förbisedd av arbetsgivaren eller att man inte får utnyttja sin fulla potential är det svårt att hitta om tillbaka till gnistan – då kan det vara dags att byta jobb.

Var förberedd
Känner du att det är dags att byta karriär är det läge att göra research. Fundera över vilken typ av jobb och arbetsgivare du skulle vilja ha och vad du behöver göra för att nå ditt mål. Kanske behöver du läsa en kurs för att utveckla nya kompetenser, göra vissa förändringar i livet eller lämna din hemort. Ta reda på vad som krävs utifrån dina förutsättningar men var realistisk och kom ihåg att alla måste börja någonstans.

Börja söka jobb
När du har klart för dig vad du vill göra är det bara att sätta i gång sökandet efter ett nytt jobb som passar in i din nya karriärplan.

– Se över ditt CV och utnyttja ditt kontaktnät.
– Kolla upp vilka rekryteringsbolag som finns inom din bransch och kontakta dem – det är alltid bra med en personlig kontakt och kanske boka in ett förutsättningslöst möte där du får presentera dig och dina kompetenser.
– Skicka gärna spontanansökningar men bevaka också annonserade jobb.

När du väl hittar ditt framtida jobb – skicka då iväg en ansökan snabbt för ofta kollar rekryterarna och arbetsgivarna av ansökningarna löpande. Och får de en tidigt i processen kan det uppfattas som denna är mer intresserad av tjänsten än någon som skickar in en i sista minuten.

Lycka till!

Team Made for Sales