Grattis – du har precis genomgått en strikt urvalsprocess och har nu accepterat ett erbjudande om anställning! Att börja ett nytt jobb är en mycket spännande tid. Snart ska du börja och din spänning byggs upp. En fråga som kanske slagit dig är om du kommer passa in i det nya företaget?  Så vad ska du då tänka på och hur ska du göra när du börjar?

Läs på

När du sökte tjänsten har du säkert forskat om företaget och läst på inför dina intervjuer. Men stanna inte där utan det är viktigt att du fortsätter att lära känna företaget också efter att du fått tjänsten. Gör bl.a. reserach kring företagskulturen och tänk efter hur du skulle kunna passa in i den. Du kan göra detta på flera sätt. Du kan:

– Fråga någon som jobbar där. Fråga dem om vad du ska se upp med och vara medveten om. Finns några ömma tår och finns det några glastak?

– Du kan studera företagets sociala mediesidor såsom Facebook-sida, LinkedIn-sida och Twitter. Hur ser retoriken ut där? Vad har de för tonalitet? Är den formell och officiell eller mer åt det informella hållet? Vilka typer av ämnen tar de upp? Hur lyfter de fram medarbetarna?

Var självsäker

Börja inte på din nya tjänst tillbakadragen och blyg. Nej börja din tjänst med självsäkerhet och ett leende på läpparna. Människor dras av naturen till personer som är övertygade.  Och kom ihåg att du har blivit utvald till denna tjänst, så det finns ingen anledning att tvivla på dig själv eller dina förmågor.

Var öppen & nyfiken

Så när du börjat kommer du bli en ny medlem i teamet. Och när ett team får en ny medlem kommer, som en naturlig följd, gruppdynamiken att förändras. Därför är det viktig att du i början är öppen och nyfiken. Tacka gärna ja till att följa med på luncher, fika eller AWs – även om det ”inte är din sak”. Anledningen är att detta är en vanlig lära-känna-procedur och genom att ställa upp, kommer du succesivt in och får förståelse för företagskulturen. Och därmed kommer du också att integreras i teamet.

Ge det tid

Om du känner att du inte kommer in på din nya arbetsplats ska du inte oroa dig. Det kan vara så att du har kommit in under en hektisk period, och som du vet kan företag vid dessa toppar te sig annorlunda än vid andra tillfällen under året. Så ta dig tid! Och tänk på att det kan ta en tid att ”passa in” i på sin nya arbetsplats och dess kultur.

Även om en start kan vara tuff och du inte knäcker koderna under de första veckorna, ska du påminna dig om att du alldeles säkert kommer vara glad och nöjd inom några månader.

Lycka till!